Meer informatie

  • Vaak krijgen wij de vraag waarom de huisarts geen rijbewijskeuring doet voor eigen patiënten.

    De KNMG-richtlijn hierover is als volgt:

    “Mag ik als behandelend arts een rijbewijskeuring voor eigen patiënten verrichten?

    Antwoord

    De KNMG-richtlijnen met betrekking tot keuringen – en dus ook voor dit type keuring – zijn NIET veranderd. Behandelende artsen behoren volgens de KNMG geen eigen patiënten voor het rijbewijs te keuren. Helaas staat een zinsnede met deze inhoud niet meer op het door het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) vastgestelde formulier, maar de gedragsregels van de KNMG gelden nog steeds.

    Rijbewijskeuringen voor professionele chauffeurs in het personen- en beroepsgoederenvervoer moeten worden verricht door een arts van een Arbodienst.”

    Voor keuringen kunt u o.a. terecht bij:

    https://www.rijbewijskeuringsarts.nl/keuringslocatiesBrabant.html

    https://www.kbo-brabant.nl/wp-content/uploads/2021/03/Lijst-van-keuringsartsen-16-3-2021.pdf

     

     

     

  • Het komt steeds vaker voor dat allerlei instanties om medische verklaringen vragen. Deze verklaring mag uw eigen huisarts niet afgeven, omdat uw eigen huisarts geen objectief en onafhankelijk oordeel kan geven.

    Mocht een vragende instantie toch medische informatie nodig hebben, dan kunnen zij een onafhankelijk arts aanwijzen of door hun medisch adviseur informatie laten opvragen.

    We hebben op de praktijk een folder met verdere uitleg, die u eventueel kunt meesturen naar de vragende instantie. U kunt deze toelichting hier ook downloaden.

  • Binnen onze praktijk zijn praktijkondersteuners GGZ werkzaam. Zij bieden hulp bij psychische klachten, overspannenheid, slaapproblemen, rouwverwerking en dergelijke. Vaak zijn een aantal gesprekken voldoende om u te helpen. Als nodig kan zij met u ook een goede keuze maken tussen de vele professionele psychische hulpverleners in de omgeving. Een verwijzing zal dan volgen in overleg met de huisarts.

    Sommige mensen zijn (nog) niet in behandeling, maar hebben wel behoefte aan ondersteuning. Hiervoor is zelfhulp mogelijk via Minddistrict.

  • Let op! Heeft u een afspraak bij de huisarts, assistente of praktijkondersteuner, maar u bent verhinderd, geef dit dan tijdig (24 uur van tevoren) door.

    Als u uw afspraak niet nakomt kunt u een rekening ontvangen. De hoogte van de rekening hangt af van de tijd die gepland stond. Dit bedrag krijgt u niet terug van uw ziektekostenverzekering en zult u dus zelf moeten betalen.

  • Voor de meeste zogenaamde ‘paramedische’ zorgverleners heeft u géén verwijsbrief meer nodig.

    GEEN VERWIJSBRIEF WEL VERWIJSBRIEF
    Diëtisten Logopedie voor kinderen onder 18 jaar
    Ergotherapeuten Audiologisch centrum
    Fysiotherapeuten Eerste afspraak in een ziekenhuis
    Huidtherapeuten  
    Logopedisten (voor volwassenen)  
    Optometristen  
    Cesar therapeuten  
    Mensendieck therapeuten  
    Podotherapeuten  
    Verloskundigen  
    Pedicures  

     

    Zelf afspreken
    U kunt zelf rechtstreeks een afspraak maken met de zorgverlener waar u naartoe wilt. De zorgverleners hebben zelf afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars. Zij geven uw kosten (meestal) aan uw zorgverzekering door. Dat gaat niet via uw huisarts.

    De huisarts ziet wel in uw medisch dossier of u naar een zorgverlener gaat (als u hiervoor toestemming heeft gegeven). Bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut of diëtist. Dat is belangrijk, want zo blijft uw huisarts op de hoogte van uw gezondheid.

  • Uw eigen huisarts kan u géén geneeskundige verklaring geven. Een onafhankelijke huisarts wel.

    Wat is een geneeskundige verklaring?
    Een geneeskundige verklaring is een brief met het oordeel van een arts. Dat oordeel kan gaan over of u dingen kunt doen. Bijvoorbeeld werken, autorijden en naar school gaan. Het kan ook gaan over of u recht heeft op hulp. Bijvoorbeeld een parkeervergunning of een aangepaste woning. Een geneeskundige verklaring noemen ze ook wel een medische verklaring of een doktersverklaring.

    Alléén via een onafhankelijke arts
    Alleen een andere arts dan uw eigen arts mag een geneeskundige verklaring aan u geven. Deze arts kan een oordeel geven over uw situatie zonder daar zelf een mening over te hebben. Zo kan uw eigen huisarts zich bezighouden met uw zorg en een goede relatie met u. De onafhankelijke arts vraagt als het nodig is informatie op bij u of uw eigen arts. Daarvoor is uw toestemming nodig.

    Waar u een onafhankelijke arts vindt
    Vraag de organisatie die de geneeskundige verklaring nodig heeft om advies. Zij kunnen u verwijzen naar een onafhankelijke arts die de eisen kent voor de hulp die u nodig heeft.

    Andere mogelijkheden

    • Vraag de organisatie die de geneeskundige verklaring nodig heeft of uw eigen oordeel over uw gezondheid genoeg is.
    • Deel zelf (een deel van) uw medische gegevens met de website MijnGezondheid.net via ‘Mijn dossier’ en ‘Dossier opslaan’.
    • Vraag uw huisarts om een kopie van uw medische gegevens.

    Meer informatie over de geneeskundige verklaring vindt u op de website van de beroepsvereniging voor artsen (KNMG): https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/geneeskundige-verklaring.htm